onsdag 12 december 2012


Saffranskaka( Jultårta 2012)



 
Saffranskaka
Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
200 g smält smör
1 pkt saffran
 
Ugn :175 grader i 45 min
 
Vispa ägg och socker ordentligt. Smält smöret och låt det svalna något. Ha i alla övriga ingredisenser i ägg-och sockerblandningen. Rör om ordentligt. Sikta i mjölet sakta under tiden du rör smeten.
 
Form 20 cm diameter. Smöra och klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten av formen. Jag täcker även sidorna i formen med papper.
 
Grädda allra längst ned i ugnen, 45 min.
 
Låt svalna.
 
Mandelgrädde:
 
Riv 150 g mandelmassa och blanda med 2 dl creme fraisch och 1 tsk vaniljsocker.
Vispa 2 dl grädde hårt. Häll i madelblandningen i grädde och vispa lite till.
 
Dela kakan på mitten och fyll med madelgrädde.
Sätt ihop kakan. Pudra florsocker på ovansidan. Spritsa resten av mandelgrädden, och ha på några lingon.
 
Istället för mandelgrädde kan lingongrädde användas.
3 dl grädde vispas. Ha i så mycket sylt så grädden blir vackert rosa. Blanda även i 1 tsk vaniljsocker.



Josefines Blogdesgner