söndag 23 december 2012


JulChokladkaka

Tårtbotten:
Till en form på 20 cm:
Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av glasen med 4 ägg. Det andra glaset med socker i samma nivå som äggen. Det tredje glaset fylls med potatismjöl upp till 1/3 av glaset och resten med vetemjöl till dess att de tre glasen allihop har samma nivå.

Vispa ägg och socker i minst 4 minuter. Rör ned mjölet och 1,5 tsk bakpulver försiktigt i smeten.

Smörj formen. Klipp ut en rundel i bakplåtspapper och fäst i botten av formen. Klä sidorna med bakplåtspapper med hjälp av remsor. Tänk på att pappret gärna får vara högre än formen då kakan blir hög.

Grädda 175 grader i 35-40 min. Låt kakan stå kvar i formen till dess att den svalnat.

Frys kakan en stund så går den lättare att dela. Dela den först på mitten sedan varje halva.

Hallonsylt:
1 tsk vaniljsocker
60 g socker
125 gram hallon.
Låt alltsammans koka svagt i 6-8 min. Låt den bli kall.

Cokladfyllning:
6 dl grädde
600 g mjölkchoklad
Bryt chokladen i bitar. Värm grädden till 80 grader. Häll över hälften av den varma grädden på chokladen. Rör till dess att chokladen smält.Häll över resten av grädden. Fördela i två skålar. 2/3 av fyllningen i en skål(fyllning mellan bottnarna)och 1/3 till att täcka kakan med) och ställt kallt.

Börja med att breda sylt över en botten och sedan chokladfyllning.Fortsätt att bygga såsom du vill fördela fyllning och sylt.
Ställ kallt.

Täck tårtan med resterande chokladfyllning. Smält vit choklad och ringla över. Ca 100 g vit choklad. Hacka i små bitar. Smält hälften i micron och rör i resten av bitarna så de får smälta i den varma chokladen.

Om chokladfyllningen, trots att den är kall, är för löd, vispa den med elvisp.
 

Josefines Blogdesgner