Tillagningstid: 4 tim
80-100 g jäst
12 dl vatten
1 dl sirap
1,5 msk salt
1 msk kummin, brödkryddor eller inget alls
3 dl vetekross(rågkross går också bra)
2 kg vetemjöl eller rågsikt
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det i bunken. Rör ut jästen och tillsätt sirap, salt, ev kryddor och vetekross.
Rör om och tillsätt hälften av mjölet. Tillsätt resten av mjölet lite i taget under 5 min. Arbeta degen ytterligare i 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Täck över degen och jäs 1 timme.
Tag upp degen och knåda den några minuter.Dela i fyra bitar. Forma till avlånga limpor och lägg dem i formar eller på plåt med bakpapper emellan.
Jäs limporna i 45 min.
Grädda i 250 grader i 15 min. Stäng av ugnsvärmen men låt brödet stå kvar i ugnen 1 timme till.