lördag 8 september 2012


Blommig äppelpaj



180 grader varmuft

Pajdeg:
150g kallt smör i tärningar
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker alt vanligt socker
1 ägg
0,5 msk vatten

Arbeta ihop degen. Låt vila.Gör under tiden fyllningen.

Fyllning:
ca 8 äpplen skalade och klyftade
en halv citron
smör för stekning
1 -1,5 tsk kanel
3 msk socker
180 g mandelmassa, grovt riven.

Pressan över citronen över äppelklyftorna. Stek äpplen så de blir lite mjuka. Krydda med socker och kanel.

Dela degen i tre delar. Använd två av delarna och kavla ut botten. Fyll pajskalet med fyllningen. Pensla kanterna på pajskalet med 1 uppvispad ägg+ lite vatten eller mjölk.
Kavla ut locket.
Lägg på locket och tryck ihop kanterna på locket med botten.
Penal ovansidan med äggblandningen.
(Jag gjorde några blommor av degen och placerade på ovansidan)
Skär några snitt i locket innan gräddningen i nedre delen av ugnen.



Josefines Blogdesgner