söndag 24 augusti 2014


Italienare

Mycket enkelt och gott bröd med ett speciellt smör till

Ingredienser, 6st
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
3/4 msk salt
1 liter(500-600g) vetemjöl
5 1/2 dl rågsikt(300g)

Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt samtliga ingredienser .Kanske behöver du inte använda allt vetemjöl.
Knåda degen länge, minst 10 min i maskin.
Dela degen i sex delar. Rulla ut dem till tjocka stänger eller fyll små formar(se nedan).
Skär några skåror i dem och låt jäsa i en timme.

Grädda i 250-275 graders ugnsvärme ca 10-15 min. Lite nedanför mitten i ugnen.

Minibrödform

Smör:
100 g smör
zest från en halv apelsin
1 dl apelsinsaft(ca 1 apelsin)
lite salt
1/2 röd chili utan frön

Koka ner apelsinsaften så den blir ganska tjock. Ca 1/3 ska vara kvar. Låt svalna något.
Kör smör och de andra ingredienserna i matberedare. Tillsätt saften och kör lite till.
Ställ i kylen.

Josefines Blogdesgner