måndag 7 maj 2012
Rostårta
Tårtbotten:
Till en form på 20 cm:
Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av glasen med 4 ägg. Det andra glaset med socker i samma nivå som äggen. Det tredje glaset fylls med potatismjöl upp till 1/3 av glaset och resten med vetemjöl till dess att de tre glasen allihop har samma nivå.
Vispa ägg och socker i minst 4 minuter. Rör ned mjölet och 1,5 tsk bakpulver försiktigt i smeten.
Smörj formen. Klipp ut en rundel i bakplåtspapper och fäst i botten av formen. Klä sidorna med bakplåtspapper med hjälp av remsor. Tänk på att pappret gärna får vara högre än formen då kakan blir hög.
Grädda 175 grader i 35-40 min. Låt kakan stå kvar i formen till dess att den svalnat.
Päronfyllning:
Mosa inlagda päron och låt moset rinna av i ett durkslag. Mängden mos bör vara ca 2 dl.
Vispa 2 dl grädde och blanda i moset. Ev kan 2-3 msk snabbmarsanpulver tillsättas. Ev lite grön färg.
Vaniljkräm:
4 äggulor, 1 dl grädde, 1 dl socker, 1 msk potatismjöl, 125 g smör samt 1 msk vaniljsocker.
Allt förrutom smör och vaniljsocker, blandas i en gryta. Rör tills krämen tjocknar. Ta bort grytan från värmen och rör i smöret och vaniljsockret. Skulle smeten skära sig, tillsätt en rå äggula och rör.
Frosting:
100g philadephiaost, 1 dl florsocker blandas. Vispas med 3 dl grädde till en fast massa.
Täck tårtan med frosting och spritsa sedan rosor både på sidor och ovansidan. Till denna tårta gick deet åt 1,5 sats frosting.