måndag 26 november 2012


Födelsedagstårta


Tårtbotten:
Till en form på 20 cm:
Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av glasen med 4 ägg. Det andra glaset med socker i samma nivå som äggen. Det tredje glaset fylls med potatismjöl upp till 1/3 av glaset och resten med vetemjöl till dess att de tre glasen allihop har samma nivå.

Vispa ägg och socker i minst 4 minuter. Rör ned mjölet och 1,5 tsk bakpulver försiktigt i smeten.

Smörj formen. Klipp ut en rundel i bakplåtspapper och fäst i botten av formen. Klä sidorna med bakplåtspapper med hjälp av remsor. Tänk på att pappret gärna får vara högre än formen då kakan blir hög.

Grädda 175 grader i 35-40 min. Låt kakan stå kvar i formen till dess att den svalnat.
Fyllning 1:
Vaniljkräm:
4 äggulor, 1 dl grädde, 1 dl socker, 1 msk potatismjöl, 125 g smör samt 1 msk vaniljsocker.
Allt förrutom smör och vaniljsocker, blandas i en gryta. Rör tills krämen tjocknar. Ta bort grytan från värmen och rör i smöret och vaniljsockret. Skulle smeten skära sig, tillsätt en rå äggula och rör.Spara lite av vaniljkrämen till dekorering.


Fyllning 2:

4 gelatinblad
300 g hallon, jag tog frysta
1 dl socker
3dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 minuter. Koka upp hallon och socker i en kastrull och låt koka ett par minuter. Häll hallonen genom en sil så du får bort kärnorna. Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i hallonpurén. Låt svalna medan du vispar grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad utan hellre lite lösare. Vänd ihop hallon och grädde och låt stelna lite i kylskåp innan du fyller tårtan.
Smörkräm:
115 g smör (rumsvarmt)
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

Vispa smöret fluffigt.
Tillsätt florsockret lite i taget under vispning.
Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under vispning.
Täck hela tårtan med smörkrämen.
Dekorera tårtan med blåbär och hallon, samt chokladfingrar(ca 3 pkt). Jag knyter alltid ett sidenband runt tårtan för att vara säker på att fingrarna sitter på plats.
Blanda vispad grädde med lite av vaniljkrämen. Spritsa små blommor på ovansidan.


 

 
Josefines Blogdesgner