Tårtbotten:
Till en form på 20 cm:
Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av glasen med 4 ägg. Det andra glaset med socker i samma nivå som äggen. Det tredje glaset fylls med potatismjöl upp till 1/3 av glaset och resten med vetemjöl till dess att de tre glasen allihop har samma nivå.
Vispa ägg och socker i minst 4 minuter. Rör ned mjölet och 1,5 tsk bakpulver försiktigt i smeten.
Smörj formen. Klipp ut en rundel i bakplåtspapper och fäst i botten av formen. Klä sidorna med bakplåtspapper med hjälp av remsor. Tänk på att pappret gärna får vara högre än formen då kakan blir hög.
Grädda 175 grader i 35-40 min. Låt kakan stå kvar i formen till dess att den svalnat.
Fyllning 1:
Vaniljkräm:
4 äggulor, 1 dl grädde, 1 dl socker, 1 msk potatismjöl, 125 g smör samt 1 msk vaniljsocker.
Allt förrutom smör och vaniljsocker, blandas i en gryta. Rör tills krämen tjocknar. Ta bort grytan från värmen och rör i smöret och vaniljsockret. Skulle smeten skära sig, tillsätt en rå äggula och rör.Spara lite av vaniljkrämen till dekorering.
Fyllning 2:
4 gelatinblad
300 g hallon, jag tog frysta
1 dl socker
3dl vispgrädde
300 g hallon, jag tog frysta
1 dl socker
3dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, i minst 5 minuter. Koka upp hallon och
socker i en kastrull och låt koka ett par minuter. Häll hallonen genom en sil
så du får bort kärnorna. Krama ut vattnet från gelatinbladen och smält dem i hallonpurén.
Låt svalna medan du vispar grädden. Grädden ska inte vara för hårt vispad utan
hellre lite lösare. Vänd ihop hallon och grädde och låt stelna lite i kylskåp
innan du fyller tårtan.
Smörkräm:
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
Vispa
smöret fluffigt.
Tillsätt florsockret lite i taget under vispning.
Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under vispning.Täck hela tårtan med smörkrämen.
Tillsätt florsockret lite i taget under vispning.
Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under vispning.Täck hela tårtan med smörkrämen.
Dekorera tårtan med blåbär och hallon, samt chokladfingrar(ca 3 pkt). Jag knyter alltid ett sidenband runt tårtan för att vara säker på att fingrarna sitter på plats.
Blanda vispad grädde med lite av vaniljkrämen. Spritsa små blommor på ovansidan.