Botten:
125 g margarin
1 dl strösocker
2 äggulor
1 dl mjölk (drygt)
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
2 äggvitor
1 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 hg grovt hackade nötkärnor/sötmandel
Fyllning:
4 äggulor
1 dl strösocker
2 äggulor
1 dl mjölk (drygt)
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
2 äggvitor
1 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 hg grovt hackade nötkärnor/sötmandel
Fyllning:
4 äggulor
1dl grädde
1 dl socker
1 msk majsena eller potatismjöl
125 g smör
1 msk vaniljsocker
Garnering
Vispgrädde
Persikor
Strössel
Sätt ugnen på 175°C. Hacka nötterna/mandeln grovt. Klä en långpanna med bakpapper.
Vispa äggvitorna till marängsmeten till hårt skum. Blanda försiktigt ned socker och vaniljsocker.
Rör socker och margarin pösigt. Blanda ner äggulorna en i taget. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, växelvis med mjölken i smeten.
Bred ut smeten på plåten, den skall vara florstunn.
Bred marängen ovanpå kaksmeten, den skall räcka ut till kanterna.
Bred marängen ovanpå kaksmeten, den skall räcka ut till kanterna.
Strö över nötter/mandel.
Grädda tårtan i ca 20 min till ljusbrun färg. Låt kakan svalna. dela kakan i 2 bitar, jämna till kanterna.
Blanda äggulor, grädde, socker och majsena eller potatismjöl i en kastrull och låt det sjuda tills det tjocknar till en kräm. Rör hela tiden! Blanda i smör och vaniljsocker.
Bred ut fyllningen på den ena halvan och lägg den andra ovanpå.
Garnera med vispad grädde och skurna persikor.
Strö över strössel.