torsdag 22 september 2011


Marängtårta med vaniljkräm


Botten:
125 g margarin
1 dl strösocker
2 äggulor
1 dl mjölk (drygt)
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
2 äggvitor
1 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 hg grovt hackade nötkärnor/sötmandel

Fyllning:
4 äggulor
1dl grädde
1 dl socker
1 msk majsena eller potatismjöl
125 g smör
1 msk vaniljsocker

Garnering
Vispgrädde
Persikor
Strössel



Sätt ugnen på 175°C. Hacka nötterna/mandeln grovt. Klä en långpanna med bakpapper.


Vispa äggvitorna till marängsmeten till hårt skum. Blanda försiktigt ned socker och vaniljsocker.


Rör socker och margarin pösigt. Blanda ner äggulorna en i taget. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, växelvis med mjölken i smeten.

Bred ut smeten på plåten, den skall vara florstunn.
Bred marängen ovanpå kaksmeten, den skall räcka ut till kanterna.
Strö över nötter/mandel.
Grädda tårtan i ca 20 min till ljusbrun färg. Låt kakan svalna. dela kakan i 2 bitar, jämna till kanterna.

Blanda äggulor, grädde, socker och majsena eller potatismjöl i en kastrull och låt det sjuda tills det tjocknar till en kräm. Rör hela tiden! Blanda i smör och vaniljsocker.

Bred ut fyllningen på den ena halvan och lägg den andra ovanpå.

Garnera med vispad grädde och skurna persikor.

Strö över strössel.

Josefines Blogdesgner