onsdag 5 februari 2014


Hjortrontårta


Tårtbotten:

Till en form på 20 cm:
Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av glasen med 4 ägg. Det andra glaset med socker i samma nivå som äggen. Det tredje glaset fylls med potatismjöl upp till 1/3 av glaset och resten med vetemjöl till dess att de tre glasen allihop har samma nivå.

Vispa ägg och socker i minst 4 minuter. Rör ned mjölet och knappt 1tsk bakpulver försiktigt i smeten.

Smörj formen. Klipp ut en rundel i bakplåtspapper och fäst i botten av formen. Klä sidorna med bakplåtspapper med hjälp av remsor. Tänk på att pappret gärna får vara högre än formen då kakan blir hög.

Grädda 175 grader i 35-40 min. Låt kakan stå kvar i formen till dess att den svalnat.


Fyllning 1:
Vaniljkräm:
4 äggulor, 1 dl grädde, 1 dl socker, 1 msk potatismjöl, 125 g smör samt 1 msk vaniljsocker.
Allt förutom smör och vaniljsocker, blandas i en gryta. Rör tills krämen tjocknar. Ta bort grytan från värmen och rör i smöret och vaniljsockret. Skulle smeten skära sig, tillsätt en rå äggula och rör.


Fyllning 2:
Hemmagjord hjorttronsylt

Montering:
1 liter grädde vispas
1 dl gelesocker+1 dl vatten kokas ihop några minuter. Låt svalna något.

Skär tårtbotten i tre delar. Låt den understa bli lite tjockare för stabilitet.
Börja med att bred ut ett lagom tjockt lager hjortronsylt. Ovanpå sylten, ett tunt lager vispad grädde.
På nästa botten breds all vaniljkräm ut, ovanpå ett tunt lager vispad grädde.
När sista botten är pålagd spacklas hela tårtan med grädde.
Spritsa grädde.
Lägg på hjortron.
Använd en vanlig matsked och fördela gelen över bären.




 





Josefines Blogdesgner